Univerzita Karlova v Praze
Filosofická fakulta


ÚSTAV HUDEBNÍ VĚDY

nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha 1
tel: +420 221 619 224 (sekretariát)
tel: +420 221 619 828 (knihovna)
fax: +420 221 619 386
english version | www.cuni.cz | www.ff.cuni.cz
 

 
KAPITOLY Z ETNOMUZIKOLOGIE II
Hudebně-etnografická monografie v současné etnomuzikologii

středa 12:30 – 14:05, č. 405
kontakt: vit.zdralek@ff.cuni.cz

>> kompletní sylabus (PDF)

Anotace
V druhé části semináře „Kapitoly z etnomuzikologie“ se podrobněji zaměříme na výsledek etnomuzikologovi práce: hudebně-etnografickou monografii, která je nejobvyklejším a často přímo vyžadovaným výstupem výzkumného projektu. Na příkladu třech prací (viz Základní literatura, monografie) si ukážeme různé způsoby teoretického uchopení konkrétního etnografického materiálu a výzkumné zkušenosti. Pro lepší pochopení teoretických východisek jejich autorů si probírané monografie konfrontujeme a doplníme obecnějšími texty zejména z oblasti kulturní antropologie (viz Základní literatura, teoretické texty). V duchu tzv. smyslové antropologie a smyslového bádání (sensuous anthropology, sensuous scholarship), k nimž se všechny tři práce vztahují, se seznámíme s některými argumenty kritiky vizuality a textuality jako hluboce eurocentrickou a koloniální praxí při zkoumání „jiného“. Místo toho si představíme koncept vícesmyslového výzkumu kultury. Cíl kurzu tedy spočívá na jedné straně v seznámení se s hudebně-etnografickou monografií jako klasickým akademickým literárním žánrem, na druhé straně – zproblematizováním některých teoretických východisek etnomuzikologického výzkumu – v zpochybnění žánru etnomuzikologické monografie jako takové.

Annotation
In the second part of „Topics in Ethnomusicology“ we are going to focus on the result of an ethnomusicologist’s work: music-ethnographic monograph, which is the most obvious output of any research project undertaken in this field. Dealing with three exemplary monographs (Feld 1982, Hahn 2007 and Friedson 2009, see bellow) we are going to discuss different ways of theoretical treatment of a particular ethnographic material and an individual research experience. In order to better understand the authors’ theoretical basis we are going to read a couple of general texts usually coming from the field of our sister discipline cultural anthropology (see bellow). In one way or another all monographs discussed relate to the discourse of the so called sensuous anthropology / scholarship. We are going to discuss some of the contemporary arguments targeting visuality and textuality as inherently eurocentric and colonial practices in the study of “the other”. Instead, we are going to introduce a concept of multi-sensory research of culture. The course’s goal is, on the one hand, to make the students familiar with the ethnomusicological monograph as a classic academic literary genre, however, on the other hand, by problematizing certain theoretical assumptions of the ethnomusicological research we want to question the often taken for granted genre of the ethnomusicological monograph too.

Organizace kurzu
Smysluplné absolvování kurzu vyžaduje pravidelnou domácí přípravu v podobě čtení předepsaných textů.
Během letního semestru společně přečteme tři monografie (Základní literatura, monografie); každé se budeme věnovat čtyři týdny. Na každou hodinu si přečtete příslušnou část a připravíte si referát (maximálně 20 minut!) o hlavních argumentech, použitých metodách, stylu a struktuře psaní apod. Součástí referátu by měly být konkrétní ukázky z textu. Na první hodině se rozdělíte na dvě skupiny; texty označené A+B si přečtou všichni, texty označené A nebo B si přečte jen příslušná skupina. Můžete se domluvit, kdo kdy bude referovat, přičemž byste se měli přibližně rovnoměrně střídat.
Ze seznamu (Základní literatura, teoretické texty) si vyberete dvě libovolné kapitoly, které písemně kriticky interpretujete ve dvou krátkých esejích (rozsah jedné eseje 2-3 strany A4, Times New Roman, velikost písma 12, řádkování 1,5, okraje 2,5 cm). První esej odevzdáte v elektronické podobě do 23. 3. a druhou do 20. 4. Okomentované eseje vám budou během dvou následujících týdnů vráceny e-mailem k případnému dopracování. Obě opravené eseje je třeba odevzdat nejpozději 18. 5.
Ústní zkouška bude probíhat formou debaty nad texty diskutovanými během semestru a nad oběma esejemi.
Předepsané texty budou průběžně vyvěšovány na web ÚHV FF UK a do SIS. Tyto soubory jsou určeny výhradně pro studenty zapsané na předmět Kapitoly z etnomuzikologie II, jejich další šíření je přísně zakázáno! Audiovizuální materiál je (s výjimkou antologie Bosavi: Rainforest Music from Papua New Guinea, která je online pouze v ukázkách) dostupný buď na DVD nebo webových stránkách. Základní literatura bude po celou dobu trvání kurzu umístěna na zvláštní polici v knihovně ÚHV FF UK.

Podmínky udělení atestace
Pravidelná docházka: maximálně 3 absence za semestr
Referování a aktivní zapojení do diskusí: 30% (pro započítání nutné získat nejméně 15%)
Eseje: 20% + 20% (pro započítání nutné získat nejméně 10% + 10%)
Ústní zkouška: 30% (pro započítání nutné získat nejméně 15%)
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné získat celkem nejméně 60%.


Monografie - k výuce
[bude doplněno]

BLOK 1 – Hudební ekologie deštného pralesa

Steven Feld - Sound and Sentiment: Birds, Weeping, Poetics, and Song in Kaluli Expression + audio antologie Bosavi: Rainforest Music from Papua New Guinea, CD 3 – Sounds and Songs of Ritual and Ceremony a podrobný booklet v PDF

BLOK 2 – Kultura vtištěná do těla
Tomie Hahn - Sensational Knowledge: Embodying Culture through Japanese Dance + DVD

BLOK 3 – Jak hluboký je povrch? „Bohové náležejí tomu, co jest.“
Steven Friedson - Remains of Ritual: Northern Gods in a Southern Land + www

Teoretické texty - k esejím
najdete v SIS
     
kontakty - ostatní fakulty - mapa stránek