Univerzita Karlova v Praze
Filosofická fakulta


ÚSTAV HUDEBNÍ VĚDY

nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha 1
tel: +420 221 619 224 (sekretariát)
tel: +420 221 619 828 (knihovna)
fax: +420 221 619 386
english version | www.cuni.cz | www.ff.cuni.cz
 

 
Teorie v současné etnomuzikologii
Čas: středa 10:50-12:20
Místnost: 404
Garant: Mgr. Vít Zdrálek (vit.zdralek@ff.cuni.cz)

>> sylabus v PDF


Anotace

Nový jednosemestrální kurz seznámí studenty s různými přístupy propojení etnomuzikologického terénního materiálu a terénní zkušenosti s humanitními a společenskovědními teoriemi.

Kompetence studentů orientovat se v teorii a zároveň schopnost využívat teorie jako nástroje při zkoumání konkrétního materiálu a pro reflexi vlastní badatelské zkušenosti byla dosud v rámci studia hudební vědy dlouhodobě podceňována a to nejen v ČR. Důsledkem nedostatečné teoretické přípravy během studia pak je často neschopnost situovat vlastní výzkum do patřičného teoretického rámce, což v důsledku vede jednak k omezení možnosti srozumitelně prezentovat jeho výsledky na mezinárodním akademickém fóru a jednak, ve zpětné vazbě, českou hudební vědu od mezinárodní akademické diskuse izoluje.

Cílem kurzu je studentům hlouběji představit několik možností teoretického uchopení různorodého etnomuzikologického materiálu. Kurz povede studenty také k interdisciplinárnímu myšlení, které je při výzkumu jakékoli hudební kultury nezbytné. Studenti získají znalost metodologických přístupů z příbuzných oborů a rozhled po trendech v současné etnomuzikologii, ze kterých mohou čerpat inspiraci při své vlastní odborné práci.

Kurz vznikl z iniciativy několika českých etnomuzikologů působících v rámci Ústavu hudební vědy FF UK, FHS UK a Etnologického ústavu AV ČR, kteří se budou na výuce aktivně podílet. Různorodé disciplinární zakotvení přednášejících (hudební věda, etnologie, kulturní antropologie, afrikanistika, sinologie, indologie, židovská studia) zajistí pestrost příkladového materiálu, zkušeností i teoretických přístupů.
     
kontakty - ostatní fakulty - mapa stránek